Перекладання їжі в тарілку


Перекладати їжу із загального блюда можна лише приладом — ложкою, виделкою, лопаткою, спеціально покладеною в салатник. Поклавши в свою тарілку певну
кількість закуски, прилад потрібно тут же повернути назад. Інакше ви позбавите ос­танніх учасників гуляння можливості спро­бувати цю страву.
Один з обов'язків чоловіка за столом — догляд за пані. Чоловік, узгодивши з пані, що вона бажає з'їсти, бере лівою рукою блюдо із закускою за край і підносить йо­го до тарілки пані, при цьому край блюда знаходиться трохи вище за її тарілку, а по­тім, узявши в праву руку прилад для перек­ладання, кладе їжу на її тарілку. Після цього він може покласти закуску і собі, тримаю­чи блюдо із закускою вже над своєю таріл­кою. Потім, поклавши ложку для перек­ладання, ставить блюдо на місце.
За бажання жінка може і сама перек­ласти страву до себе на тарілку. При цьому вона може попросити чоловіка зліва пода­ти їй те або інше блюдо.
Якщо блюдо із закускою дуже важке, зовсім не обов'язково чоловікові підніма­ти його.
Для цього чоловікові слід лівою рукою узяти тарілку пані, що сидить праворуч від нього, або свою, піднести її до блюда зі стра­вою так, щоб край тарілки був ледве над краєм блюда. Правою рукою він бере від­повідний прилад і перекладає частину страви до своєї тарілки.
Якщо ви захотіли зробити собі бутер­брод, то і в цьому випадку слід підкоряти­ся загальному правилу. Перш ніж намаза­ти хліб маслом, ікрою або паштетом, ці продукти потрібно перекласти із загаль­ного блюда до себе в тарілку, а вже потім робити бутерброди.
У всіх випадках, коли ви берете що- небудь із загального блюда, не слід вередли­во перебирати порції або шматки, праг­нучи вибрати, який трохи кращий, беріть той, що розташований з краю або зверху.
При цьому перекладіть спочатку основний продукт, а потім гарнір і соус.
Не всі страви перекладаються в таріл­ку спеціальним приладом. Хліб, пиріжки, печиво, цілі, а не порізані фрукти, помідо­ри і огірки, а також цукор, якщо не подані щипчики, прийнято брати руками. Це ви­ключення, адже ці продукти не потрібно відділяти один від одного ножем або ви­делкою.
Яку кількість страви можна переклас­ти до себе в тарілку? Обмежень тут, зви­чайно, немає, та все ж розумно прикину­ти для себе, а чи вистачить страви іншим.
Деякі вважають, що правила гарного тону вимагають залишати на тарілці хоч би маленький шматочок страви, навіть якщо вона і сподобалося. Це помилкове переконання, будь-яке блюдо потрібно доїдати до кінця, а тим більше, якщо воно припа­ло до душі. Цим ви принесете задоволення господині. Якщо яке-небудь із запропоно­ваних блюд не сподобалося, можете його не їсти, але, зрозуміло, не слід вголос висловлю­вати свою думку про не вподобану страву.

Немає коментарів:

Дописати коментар