Перекладати
їжу із загального блюда можна лише приладом — ложкою, виделкою, лопаткою,
спеціально покладеною в салатник. Поклавши в свою тарілку певну
кількість закуски,
прилад потрібно тут же повернути назад. Інакше ви позбавите останніх учасників
гуляння можливості спробувати цю страву.
Один
з обов'язків чоловіка за столом — догляд за пані. Чоловік, узгодивши з пані, що
вона бажає з'їсти, бере лівою рукою блюдо із закускою за край і підносить його
до тарілки пані, при цьому край блюда знаходиться трохи вище за її тарілку, а
потім, узявши в праву руку прилад для перекладання, кладе їжу на її тарілку.
Після цього він може покласти закуску і собі, тримаючи блюдо із закускою вже
над своєю тарілкою. Потім, поклавши ложку для перекладання, ставить блюдо на
місце.
За
бажання жінка може і сама перекласти страву до себе на тарілку. При цьому вона
може попросити чоловіка зліва подати їй те або інше блюдо.
Якщо блюдо із закускою
дуже важке, зовсім не обов'язково чоловікові піднімати його.
Для цього чоловікові
слід лівою рукою узяти тарілку пані, що сидить праворуч від нього, або свою,
піднести її до блюда зі стравою так, щоб край тарілки був ледве над краєм
блюда. Правою рукою він бере відповідний прилад і перекладає частину страви до
своєї тарілки.
Якщо
ви захотіли зробити собі бутерброд, то і в цьому випадку слід підкорятися загальному
правилу. Перш ніж намазати хліб маслом, ікрою або паштетом, ці продукти
потрібно перекласти із загального блюда до себе в тарілку, а вже потім робити
бутерброди.
У
всіх випадках, коли ви берете що- небудь із загального блюда, не слід вередливо
перебирати порції або шматки, прагнучи вибрати, який трохи кращий, беріть той,
що розташований з краю або зверху.
При цьому перекладіть
спочатку основний продукт, а потім гарнір і соус.
Не
всі страви перекладаються в тарілку спеціальним приладом. Хліб, пиріжки, печиво,
цілі, а не порізані фрукти, помідори і огірки, а також цукор, якщо не подані
щипчики, прийнято брати руками. Це виключення, адже ці продукти не потрібно
відділяти один від одного ножем або виделкою.
Яку
кількість страви можна перекласти до себе в тарілку? Обмежень тут, звичайно,
немає, та все ж розумно прикинути для себе, а чи вистачить страви іншим.
Деякі
вважають, що правила гарного тону вимагають залишати на тарілці хоч би маленький
шматочок страви, навіть якщо вона і сподобалося. Це помилкове переконання,
будь-яке блюдо потрібно доїдати до кінця, а тим більше, якщо воно припало до
душі. Цим ви принесете задоволення господині. Якщо яке-небудь із запропонованих
блюд не сподобалося, можете його не їсти, але, зрозуміло, не слід вголос висловлювати
свою думку про не вподобану страву.
Немає коментарів:
Дописати коментар