Холодні закуски і
страви рекомендується вживати в наступному порядку.
Рибні закуски і страви
— ікра зерниста, ікра паюсна; риба малосольна (сьомга, кета, балик),
відварена, заливна, фарширована, під майонезом, під маринадом, риба холодного
і гарячого копчення і закусочні консерви; оселедець натуральний, з гарніром,
рубаний; салати рибні.
М’ясні закуски і страви
— м'ясо відварене, м'ясо холодець, холодець, м'ясо фаршироване, шпиговане,
м'ясо смажене, м'ясне асорті (ковбаси, копченина), холодна птиця і дичина,
м'ясні салати.
Овочеві і грибні
закуски — свіжі і консервовані овочі, фарширований перець, баклажани.
Молочні закуски — різні
сири. У деяких країнах, у Франції, наприклад, сири пропонують перед десертом.
Свіжі овочі (помідори, огірки,
редис) і консервовані (корнішони, пікулі, патисони і т. ін.), мариновані і
солоні гриби, а також вершкове масло можна вживати і як самостійну закуску, і
з будь-якою іншою закускою.
Приправи: Сіль у якщо в сільниці немає спеціальної ложечки, беруть кінцем чистого ножа. Гірчицю беруть спеціально призначеною ложечкою і кладуть не на край, а на дно своєї тарілки з правого боку.
Отже, воістину
невичерпна різноманітність холодних закусок і страв. Необхідно запам'ятати
головне, — черговість їх вживання. Спочатку йдуть рибні, потім — м'ясні,
овочеві, молочнокислі.
Звичайно, за столом
кожен їсть лише ті закуски, які йому подобаються, а не все ті, що виставлені на
столі. Якщо не хочете рибних закусок, починайте з м'ясних, але вже не
повертайтеся після них до рибних. Перемішана їжа, коли, не дотримуючи черговості
їдять всі підряд — спочатку м'ясо, потім рибу, потім знову м'ясо і так далі, не
минуче приводить до притуплювання відчуття смаку і швидкої втрати апетиту. І
тоді вже і всі наступні страви не в радість, і все торжество буде зіпсовано.
Немає коментарів:
Дописати коментар