У якому порядку їсти їжу дотримуючись етикету

Холодні закуски і страви рекомендується вживати в наступному порядку.
Рибні закуски і страви — ікра зерниста, ікра паюсна; риба малосольна (сьомга, ке­та, балик), відварена, заливна, фарширова­на, під майонезом, під маринадом, риба холодного і гарячого копчення і закусочні консерви; оселедець натуральний, з гарніром, рубаний; салати рибні.
М’ясні закуски і страви — м'ясо відваре­не, м'ясо холодець, холодець, м'ясо фарши­роване, шпиговане, м'ясо смажене, м'ясне асорті (ковбаси, копченина), холодна птиця і дичина, м'ясні салати.
Овочеві і грибні закуски — свіжі і кон­сервовані овочі, фарширований перець, баклажани.
Молочні закуски — різні сири. У деяких країнах, у Франції, наприклад, сири про­понують перед десертом.
Свіжі овочі (помідори, огірки, редис) і консервовані (корнішони, пікулі, патисо­ни і т. ін.), мариновані і солоні гриби, а та­кож вершкове масло можна вживати і як самостійну закуску, і з будь-якою іншою закускою.
Приправи: Сіль у якщо в сільниці немає спеціальної ложечки, беруть кінцем чистого ножа. Гірчицю беруть спеціально призначеною ложечкою і кладуть не на край, а на дно своєї тарілки з правого боку.
Отже, воістину невичерпна різноманіт­ність холодних закусок і страв. Необхідно запам'ятати головне, — черговість їх вжи­вання. Спочатку йдуть рибні, потім — м'яс­ні, овочеві, молочнокислі.
Звичайно, за столом кожен їсть лише ті закуски, які йому подобаються, а не все ті, що виставлені на столі. Якщо не хочете риб­них закусок, починайте з м'ясних, але вже не повертайтеся після них до рибних. Пе­ремішана їжа, коли, не дотримуючи чер­говості їдять всі підряд — спочатку м'ясо, потім рибу, потім знову м'ясо і так далі, не­ минуче приводить до притуплювання відчуття смаку і швидкої втрати апетиту. І тоді вже і всі наступні страви не в радість, і все торжество буде зіпсовано.

Немає коментарів:

Дописати коментар