Фактично всі холодні закуски, чи то м'ясні, рибні або овочеві, які ви поклали на вашу тарілку, їдять за допомогою ножа і виделки. Ножем треба відрізувати від м'яса, риби або овочів невеликий шматочок, притримуючи його виделкою, а потім, наколювати на виделку і відправляти до рота.
Ікра
Зернисту або паюсну ікру зазвичай їдять з вершковим маслом. Тому на тарілку беруть і те, і інше. Узявши шматочок хліба в ліву руку, ножем, тримаючи його в правій руці, накладають на хліб трохи масла, а зверху — ікру. Підготовлений таким чином маленький бутерброд лівою рукою відправляють в рот. Потім цю процедуру повторюють.
Ікра
Зернисту або паюсну ікру зазвичай їдять з вершковим маслом. Тому на тарілку беруть і те, і інше. Узявши шматочок хліба в ліву руку, ножем, тримаючи його в правій руці, накладають на хліб трохи масла, а зверху — ікру. Підготовлений таким чином маленький бутерброд лівою рукою відправляють в рот. Потім цю процедуру повторюють.
Можна їсти ікру і іншим способом: скибочку хліба або його половину
кладуть на тарілку поряд з ікрою і маслом. Притримуючи хліб лівою рукою,
роблять бутерброд, а потім відрізують від нього невеликі шматочки, наколюють
на виделку і відправляють до рота. Так само їдять паюсну ікру, ікру з
баклажанів, кабачків. Ікру білуги небажано подавати в металевих ємкостях, оскільки вона
набуває неприємного присмаку. Вона чудово
підходить до шампанського і сильно охолодженої горілки. Осетрова ікра смачна без будь-яких доповнень. Проте вона має бути
слабо солоною, аби розкрити букет свого смаку.
Севрюжачу ікру краще за все подавати на постаменті з льоду або просто на «подушці» з коленого льоду. І, звичайно ж, посуд не має бути залізним, аби не передати ікрі неприємний присмак. Неможливо уявити традиційні російські млинці зі сметаною без настільки ж традиційної лососевої ікри! Мабуть, це найкращий варіант. Ікру разом з приправами кладуть на млинці і їдять за допомогою десертного приладу. Оскільки форелева ікра досить солона, аби вживати її окремо, вона чудово йде як компонент у всілякі страви з додаванням вершкових продуктів: вершкового сиру, кислих вершків і навіть майонезу.
Вершкове масло Севрюжачу ікру краще за все подавати на постаменті з льоду або просто на «подушці» з коленого льоду. І, звичайно ж, посуд не має бути залізним, аби не передати ікрі неприємний присмак. Неможливо уявити традиційні російські млинці зі сметаною без настільки ж традиційної лососевої ікри! Мабуть, це найкращий варіант. Ікру разом з приправами кладуть на млинці і їдять за допомогою десертного приладу. Оскільки форелева ікра досить солона, аби вживати її окремо, вона чудово йде як компонент у всілякі страви з додаванням вершкових продуктів: вершкового сиру, кислих вершків і навіть майонезу.
Масло можна подавати по-різному. Можна в масельничці одним шматком. І тоді поруч кладеться ніж для масла. Правильніше сервірувати порційні шматочки за допомогою фігурного ножа для масла; після охолодження подавати до столу. Такі шматочки кожен бере своїм індивідуальним чистим ножем.
Ковбаса, шинка, холодне м'ясо
Їх, як і інші подібні продукти, подають на стіл нарізаними
скибочками. Кладуть собі виделкою, яка лежить на загальному блюді, а потім
переносять на хліб або їдять, відрізуючи по шматочках.
Якщо ковбаса подана неочищеною, то кожен шматочок очищають на
тарілці ножем і виделкою.
Суху ковбасу
їдять зі шкіркою.
Сосиски в
тонкій шкірці можна з їсти разом з нею, а товсту шкірку, щоб уникнути
шлункових неприємностей, краще зняти.
Шкірку ліверної ковбаси обрізують поступово, тому що якщо цю
ковбасу витягувати з оболонки, вона стає негарною. Шматочки ковбаси притискують
виделкою до тарілки і ножем зсередини роблять надріз, потім за допомогою ножа
знімають шкірку.
Паштет
Якщо його подають як самостійну страву, краще їсти закусочною
виделкою або десертною ложкою, відділяючи по шматочках.
Крім того можна намазувати паштет на тости (шматочки хліба, злегка
підсушені в тостері).
Для цього
невелику порідію паштету кладуть на край тарілки, після чого намазують персональним
закусочним ножем на хліб, який тримається пальцями лівої руки на тарілці, а не
тримають просто в повітрі.
Тост з паштетом, який лежить на тарілці, за правилами етикету за
столом їдять ножем і виделкою.
Сир
Сорти сиру, що подаються, найчастіше вживаються не як окрема страва
а як закуска до вина. В основному це французькі сири — камамбер, брі, рокфор,
брочіо.
На підносі сир сервірується вже порізаним на скибочки спеціальним
ножем або його подають цілим шматком (в такому випадку ніж кладуть поруч).
Сир беруть із загального блюда спеціальною виделкою і кладуть на
свою тарілку, де їдять, відділяючи ножем або виделкою по шматочках. Але, якщо
сир поданий як закуска, його завжди ріжуть лише ножем.
На Заході, особливо у Франції, Бельгії, Швейцарії прийнято
пропонувати після рибних і м'ясних страв сири, в наборі 5—6 сортів, з
розрахунку на різні смаки.
Сири зазвичай
беруть в невеликих порціях. Вас не засудять, якщо візьмете від двох і навіть
(«на спробу») трьох сортів.
Швейцарці вважають за краще намазувати масло на шматок гострого
сиру і їдять його без хліба.
Плавлений сир намазують на хліб.
Сир в обгортці на стіл не ставлять.
Закуски з риби
Бік білуги, осетрину, сьомгу, горбушу, рулети з оселедця і іншої
риби — ріжуть гострим закусочним ножем.
Осетрину, білугу, севрюгу відварену або гарячого копчення їдять лише
виделкою.
Рибу гарячого копчення їдять лише виделкою.
Спочатку
чистять її від шкіри, а потім відділяють м'ясо від кісток. Після того, як
з'їли верхню частину, рибу перевертають і доїдають другий бік.
Якщо риба подається з лимоном, його сік вичавлюють на рибу, а саму
скибочку відкладають на край тарілки.
Салати
Салат перекладають до себе на тарілку із загального блюда за
допомогою спеціальної ложки і виделки.
Якщо салат подають в порційній тарілочці, його набирають помалу у
черговому поєднанні з тим, іцо лежить на основній тарілці.
Під час трапези, як правило, користуються лише виделкою, за
необхідності допомагаючи собі шматочком хліба, інколи, якщо це необхідно,
салат їдять за допомогою виделки і ножа.
Рідину від салатів не доїдають ложкою, а залишають в тарілці.
Равлики
Равликів беруть спеціальними щипцями, притримуючи
раковину. їх м'ясо виймають спеціальною довгою виделкою
Немає коментарів:
Дописати коментар