субота, 9 червня 2012 р.

Як правильно їсти хлібні вироби

Хліб присутній на всіх заходах, чи це ми вдома смакуємо чи в гостях на бенкетах...
Тож як правильно вживати хліб?
Хліб за російською традицією ставлять на стіл першим. Із загальної тарілки його беруть руками і перекладають на свою пиріжкову (зліва від закусочної). Якщо немає спеціальної тарілочки, кладуть на серветку.
Важливо, що правила сучасного етике­ту рекомендують брати хліб завжди лише рукою, але не виделкою або іншими столо­вими приладами.
Невеликі шматочки хліба відламують від скибочки або булочки пальцями лівої ру­ки і кладуть до рота. При цьому виделку кладуть зубцями на край тарілки, а ніж залишається в правій руці.
Отже ваш хліб, покладений на серветку або пиріжкову тарілку, завжди знаходить­ся зліва, а хліб, який лежить праворуч, нале­жить вашому сусідові. Не забувайте про це і прагніть не брати хліб правою рукою, щоб не з'їсти хліб сусіда.
За правилами етикету не рекоменду­ється відкушувати шматочки хліба від ці­лого кусня, оскільки хліб буде кришитися на ваше вбрання, також його не можна рі­зати ножем.
Булочки беруть руками, розламують на шматочки. їх не можна різати ножем або мочити в бульйон.
Шматки кулеб'яки, пирогу їдять з но­жем і виделкою.
Маленькі пиріжки — тримають паль­цями. Якщо пиріжки дуже жирні, їх мож­на їсти також з ножем і виделкою.
Бутерброди
Гарячі і великі бутерброди їдять на та­рілці за допомогою виделки і ножа.
Аби бутерброд було зручніше їсти, його розрізають в своїй тарілці, користуючись ножем і виделкою.
Маленькі бутерброди переносять спе­ціальними виделками на свою тарілку, а по­тім їдять, не розрізаючи.
Для канапе або сандвічів не вимагаєть­ся ні ножа, ні виделки. Канапе — це круглі шматочки білого хліба без кірки, на які кладуть нарізані помідори, шинку, ковбасу. Сандвіч — це два прямокутні шматочки хліба без кірки, а між ними масло і різні паштети.
Не потрібно залишати надкушені шма­точки і катати з м'якиша кульки.
Піца
Це — відкритий пиріг з начинкою, пода­ється як торт, нарізаним на шматки. Зни­зу лопаткою, а зверху салатною ложкою шматочки розкладають по тарілках. їсти піцу правильно з ножем і виделкою. Якщо ж піца порційна, то руками (у серветці).

Немає коментарів:

Дописати коментар