Хліб присутній на всіх заходах, чи це ми вдома смакуємо чи в гостях на бенкетах...
Тож як правильно вживати хліб?
Хліб за російською
традицією ставлять на стіл першим. Із загальної тарілки його беруть руками і
перекладають на свою пиріжкову (зліва від закусочної). Якщо немає спеціальної
тарілочки, кладуть на серветку.
Важливо, що правила
сучасного етикету рекомендують брати хліб завжди лише рукою, але не виделкою
або іншими столовими приладами.
Невеликі шматочки хліба
відламують від скибочки або булочки пальцями лівої руки і кладуть до рота. При
цьому виделку кладуть зубцями на край тарілки, а ніж залишається в правій руці.
Отже ваш хліб,
покладений на серветку або пиріжкову тарілку, завжди знаходиться зліва, а
хліб, який лежить праворуч, належить вашому сусідові. Не забувайте про це і
прагніть не брати хліб правою рукою, щоб не з'їсти хліб сусіда.
За правилами етикету не
рекомендується відкушувати шматочки хліба від цілого кусня, оскільки хліб
буде кришитися на ваше вбрання, також його не можна різати ножем.
Булочки беруть руками,
розламують на шматочки. їх не можна різати ножем або мочити в бульйон.
Шматки кулеб'яки,
пирогу їдять з ножем і виделкою.
Маленькі пиріжки —
тримають пальцями. Якщо пиріжки дуже жирні, їх можна їсти також з ножем і
виделкою.
Бутерброди
Гарячі
і великі бутерброди їдять на тарілці за допомогою виделки і ножа.
Аби
бутерброд було зручніше їсти, його розрізають в своїй тарілці, користуючись
ножем і виделкою.
Маленькі
бутерброди переносять спеціальними виделками на свою тарілку, а потім їдять,
не розрізаючи.
Для
канапе або сандвічів не вимагається ні
ножа, ні виделки. Канапе —
це круглі шматочки білого хліба без кірки, на які кладуть нарізані помідори,
шинку, ковбасу. Сандвіч — це два прямокутні шматочки хліба без кірки, а між
ними масло і різні паштети.
Не
потрібно залишати надкушені шматочки і катати з м'якиша кульки.
Піца
Це — відкритий пиріг з
начинкою, подається як торт, нарізаним на шматки. Знизу лопаткою, а зверху
салатною ложкою шматочки розкладають по тарілках. їсти піцу правильно з ножем і
виделкою. Якщо ж піца порційна, то руками (у серветці).
Немає коментарів:
Дописати коментар