Овочі і картоплю розділяють по шматочках виделкою, що
знаходиться в лівій руці, ніж в цьому випадку лише притримує їжу.
Ріжуть лише піджарену шкірку картоплі, оскільки вона тверда
для виделки.
Картоплю, зварену «в мундирі», притримуючи виделкою, чистять
ножем, що знаходиться в правій руці. Очищену картоплю кладуть на тарілку,
підставлену для цієї мета.
Артишоки
Одна зі страв, яку зручніше їсти руками. Листя артишоку
відривають пальцями, а потім мочуть в приготований для цього соус і безшумно
висмоктують. Тверді частини листя артишоку акуратно складають на та¬рілку для
відходів.
Коли ви дістанетеся до кочану, який вже треба їсти за
допомогою приладу, заздалегідь вимийте руки в спеціально поданій для цієї мети
мисці з водою, а потім за допомогою виделки і ножа їжте кочан.
Маслини і оливки
Вони є гарніром до багатьох страв, а також закускою для
коктейлю.
У першому випадку їх можна Їсти як виделкою, так і рукою,
кісточки виймають з рота пальцями, а потім кладуть на край тарілки.
Коли ж оливки нанизані на шпажки і подані до коктейлів, то
їх беруть руками, а порожні шпажки складають на тарілку.
Зелений горошок
Наколюють по 2-3
горошини на виделку, тримаючи її в лівій руці, потім на увігнуту частину
виделки набирають ще декілька, і все це відправляють до рота.
Можна зробити простіше: на виделку, як на ложку, набрати
горошок і піднести його до рота, потім повернути виделку в правильне положення.
Редис
Подають з обрізаним носиком і частково обрізаною зеленню.
Їдять його руками. Редис тримають за зелень, умочують в соус
або сіль і відкушують. Зелень, що залишилася, відкладають на край тарілки.
Спаржа
Її можна брати руками, тримаючи за неїстівний кінець.
Якщо спаржа подається з соусом, то для відділення ніжної
частини від тверді-шого кінця стебла зручніше використовувати виделку, якою
можна потім розділи¬ти спаржу на шматочки і умочувати в соус.
Зелений салат
Його не слід різати ножем. Якщо він поданий так, що листя
дуже велике, то розрізайте його виделкою або акуратно намотуйте на неї листа.
Картопля
Страву з картоплі їдять по-різному.
Смажену картоплю і картоплю фрі, які зазвичай є гарніром до
м’ясних гарячих страв, ЇД5іть за допомогою ножа і виделки. Картопляну соломку
проколюють на тарілці виделкою (її тримають зубцями донизу). Потім, за
допомогою ножа, насаджують соломку якомога глибше і підносять до рота.
Відварені картоплини за правилами хорошого тону за столом не
можна розрізати ножем по шматочках і тим більше давити виделкою, перетворюючи
на пюре. Таку картоплю їдять, відламуючи по шматочку ребром виделки.
Картоплю, запечену в алюмінієвій фользі, подають на стіл на
невеликій тарілці.
Окремо подають вершкове масло, інколи — сметану або сир з
прянощами. При цьому прилад додатково сервірується маленькою ложкою.
Картоплю у фользі можна їсти двома способами.
У першому випадку картоплю розкривають, звільняючи від
фольги (вона складається гармошкою). Після цього, заздалегідь надрізавши,
виделкою розрізають або розламують навпіл, викладають м’якоть на тарілку і до
неї додають приправи.
У другому — тримають картоплину в лівій руці, не знімаючи
фольги, і ложкою вишкрібають очищену зверху від шкірки картопляну м'якоть,
додаючи приправ.
Картопляні оладки їдять за допомогою двох виделок.
Пюре їдять за допомогою ножа і виделки. На виделку,
повернену зубцями вгору, ножем накладають невелику порцію пюре, після чого
підносять до рота.
Соус не наливають на картоплю або овочі, оскільки він
призначений до м'яса або риби. До того ж, вигляд картоплі або овочів стає неапетитним.
Соус їдять з основною їжею.
Інші овочі, як правило, подають вже в тарілці, тому їх потрібно їсти порціями за
допомогою приладів.
Немає коментарів:
Дописати коментар