субота, 9 червня 2012 р.

Вживання гарячих закусок

Більшість гарячих закусок подають в то­му посуді, в якому вони готувалися: кокільницях — у вигляді металевої стулки-рако вини з ручкою, кокотницях — каструльках по 100 грамів з довгою ручкою і порційних сковородах.
Кокіль в кокільницях, жульєни (кокот) в кокотницях або солянку м'ясну або риб­ну в порційній сковороді ставлять на заку­сочні або пиріжкові тарілки і подають кож­ному гостю так, щоб ручка кокільниці або кокотниці була зліва від людини, що сидить за столом. При цьому на ручки кокільниці і кокотниці, аби не отримати опіків, надівають папільйотки.
Папільйотка для кокотниці є паперовою трубочкою з розрізаним і красиво загор­нутим кінцем, а для кокільниці — три­кутний паперовий ковпачок.

Поряд з кокілем або кокотом слід обо­в'язково покласти прилад для їжі: до ко­кілю — виделочку, до кокоту — чайну або кавову ложку, ручки якої мають бути по­вернені управо.
Солянку в порційній сковороді їдять закусочною виделкою і ножем.
3 поданих на стіл гарячих ковбасок «шпикачок» всю шкірку відразу не зніма­ють, а роблять це поступово, згідно вжи­вання їжі. Так шпикачка довше зберігаєть­ся гарячою.
В тонких ковбас, таких, як сосиски і мисливська ковбаса, шкірку не знімають.
Гарнір
Макарони, галушки і гарнір ножем не ріжуть, в разі потреби для цього використовують виделку, а ніж служить лише для того, щоб допомагати покласти їжу на виделку.
Макарони роздрібнюють зазвичай ще до подачі на стіл. Якщо вони довші, ніж потрібно, їх слід розрізати виделкою. Ложка вживається лише для того, аби за допомо­гою її намотати довгі макарони (спагеті) на виделку.
Спагеті
Спагеті — самостійна страва, а не гарнір до м'яса.
Спагеті подають в глибоких тарілках.
Існує декілька способів вживання цієї страви, найбільш поширені — класичний і італійський.
Яким би способом ви не їли спагеті, по­трібно дотримуватися головного правила етикету за столом: за один раз на виделку потрібно набирати не більше двох-трьох ниток макаронів. Інакше утворюється ду­же великий клубок, їсти який буде вельми проблематично.
Згідно класичного способу спагеті їдять столовою ложкою, яку тримають в лівій руці, і столовою виделкою, яку тримають в правій.
Виделкою підчіплюють 2—3 нитки мака­ронів і витягують їх до рівня грудей. Піс­ля цього починають намотувати, обертаючи
вилку рухом на себе і одночасно опускаючи в тарілку. Закінчують намотування, майже опустивши спагеті в тарілку — в підстав­леній ложці, роль якої полягає в тому, аби спагеті на виделці були відокремлені від спагеті в тарілці.
Італійський спосіб не вимагає вико­ристання ложки.
Набравши на виделку дві-три нитки ма­каронів, їх витягують до рівня грудей, піс­ля чого, продовжуючи тримати виделку на цьому ж рівні, намотують на неї спагеті.
Є ще один спосіб. Наколюють макаро­ни на виделку, яку тримають вертикально, і в такій позиції намотують на неї відповід­ну вашим можливостям порцію.
Головне правило: потрібно набирати на виделку не більше двох-трьох ниток мака­ронів.
За правилами етикету за столом спаге­ті подають як самостійну страву. Єдиною його «прикрасою» є всілякі соуси.
Соус для спагеті потрібно подавати в со­уснику і обов'язково теплим (якщо вико­ристовуєте готовий кетчуп, перелийте йо­го з пляшки в соусник, заздалегідь трохи підігрівши).

Немає коментарів:

Дописати коментар