вівторок, 12 червня 2012 р.

Їстимемо суп

Супи можна умовно розділити на дві гру­пи: заправні і прозорі (або бульйни).
Бульйони подають в спеціальних буль­йонних чашках і Їдять десертними ложка­ми. Коли на дні чашки залишається трохи бульйону, брати її за ручки і допивати залишки рідини не рекомендується.
Правда, існує і прямо протилежна думка: бульйони, супи, які подають в чашках з дво­ма ручками, п'ють як каву або чай, не корис­туючись ложкою. А ложку використовують, коли хочуть виловити плаваючі в супі грін­ки, яйце або шматочки м’яса.
У подібних випадках — загальна пора­да: поводьтеся, як ваші сусіди по столу, помилки не буде.
Курка в бульйоні — одночасно перша і друга страви, тому їмо ложкою з тарілки спочатку бульйон, потім шматочки курки за допомогою виделки і ножа.
Супи-пюре, бульйони з гарніром з яй­ця, овочів і деякі заправні супи їдять також з бульйонних чашок десертною лож­кою. Чашку з блюдцем ставлять ручкою вліво.
їдять такі супи ложкою. При цьому від хліба відламують невеликі шматочки.
Заправні супи — розсольники, щі, борщі, солянки, овочеві супи, супи з макарона­ми, вермішеллю, локшиною — їдять з гли­боких столових тарілок столовою ложкою. При цьому ложкою черпають справа на­ліво або від себе.
Отже, зачерпнувши ложкою трохи су­пу, аби видалити з-під неї всі краплі, злегка торкаються денцем ложки краю тарілки, після чого ложку направляють бічною час­тиною в рота.
Капусту або макарони потрібно зазда­легідь обережно розділити кінцем ложки на частини, інакше вони звисатимуть з неї і можуть впасти.
Якщо супове м'ясо, заздалегідь нарізане на шматки, подають на блюді, то його тре­ба перекласти до себе на тарілку, роздрібни­ти ножем і виделкою, а потім налити суп.
Коли вам підливають суп, ложку слід за­лишати в тарілці.
Не рекомендується:
ні під час вживання їжі, ні потім ложку з супу класти на стіл, її залишають в тарілці;
під час вживання першої страви (буль­йон, суп, консоме) набирати повну ложку, щоб не розпліскувати з неї.
з'їдати суп за два, а то і за три прийоми. Необхідно брати в ложку стільки супу, скільки можна з'їсти за один раз. Рідину слід лити в рота тихо, не «зсьорбуючи»;
остуджувати перші страви, дуючи на неї якщо гаряче, почекайте доки охолоне.
нахилятися і нагинати голову до ложки супу — в такому разі доведеться сьорбати;
доїдаючи суп, нахиляти тарілку на себе: дуже легко при цьому облитися. Краще просто невелику кількість супу залишити в тарілці.

Немає коментарів:

Дописати коментар