Супи можна умовно
розділити на дві групи: заправні і прозорі (або бульйни).
Бульйони
подають в спеціальних бульйонних чашках і Їдять десертними ложками. Коли на
дні чашки залишається трохи бульйону, брати її за ручки і допивати залишки
рідини не рекомендується.
Правда, існує і прямо
протилежна думка: бульйони, супи, які подають в чашках з двома ручками, п'ють
як каву або чай, не користуючись ложкою. А ложку використовують, коли хочуть
виловити плаваючі в супі грінки, яйце або шматочки м’яса.
У подібних випадках —
загальна порада: поводьтеся, як ваші сусіди по столу, помилки не буде.
Курка
в бульйоні — одночасно перша і друга страви, тому їмо ложкою з тарілки спочатку
бульйон, потім шматочки курки за допомогою виделки і ножа.
Супи-пюре,
бульйони з гарніром з яйця, овочів і деякі заправні супи їдять також з
бульйонних чашок десертною ложкою. Чашку з блюдцем ставлять ручкою вліво.
їдять такі супи ложкою.
При цьому від хліба відламують невеликі шматочки.
Заправні
супи — розсольники, щі, борщі, солянки, овочеві супи, супи з макаронами, вермішеллю,
локшиною — їдять з глибоких столових тарілок столовою ложкою. При цьому ложкою
черпають справа наліво або від себе.
Отже, зачерпнувши
ложкою трохи супу, аби видалити з-під неї всі краплі, злегка торкаються денцем
ложки краю тарілки, після чого ложку направляють бічною частиною в рота.
Капусту
або макарони потрібно заздалегідь обережно розділити кінцем ложки на частини,
інакше вони звисатимуть з неї і можуть впасти.
Якщо
супове м'ясо, заздалегідь нарізане на шматки, подають на блюді, то його треба
перекласти до себе на тарілку, роздрібнити ножем і виделкою, а потім налити
суп.
Коли
вам підливають суп, ложку слід залишати в тарілці.
Не рекомендується:
ні
під час вживання їжі, ні потім ложку з супу класти на стіл, її залишають в
тарілці;
під
час вживання першої страви (бульйон, суп, консоме) набирати повну ложку, щоб
не розпліскувати з неї.
з'їдати
суп за два, а то і за три прийоми. Необхідно брати в ложку стільки супу, скільки
можна з'їсти за один раз. Рідину слід лити в рота тихо, не «зсьорбуючи»;
остуджувати
перші страви, дуючи на неї якщо гаряче, почекайте доки охолоне.
нахилятися
і нагинати голову до ложки супу — в такому разі доведеться сьорбати;
доїдаючи
суп, нахиляти тарілку на себе: дуже легко при цьому облитися. Краще просто
невелику кількість супу залишити в тарілці.
Немає коментарів:
Дописати коментар