вівторок, 12 червня 2012 р.

Естетика при вживанні риби

Порційні шматки відвареної або сма­женої риби, заздалегідь оброблені, без шкі­ри і кісток (філе), з гарніром їдять за допо­могою рибної виделки і рибного ножа.
Притримують шматок риби кінцем но­жа і виделкою відділяють від нього невели­кі шматочки.
Якщо риба розсипається, то виделкою можна користуватися як ложкою, тобто
обернути 11 вгору зубцями і за допомогою ножа покласти на неї шматочки риби.
Якщо рибний ніж не подано, то можна скористатися двома виделками: правою — для відділення кісток, а лівою — для від­правлення шматочків риби в рота.
Якщо ж на стіл подана лише одна ви­делка, то допомагають собі шматочком хліба.
Їдять смажену, відварену або запечену рибу з кістками також рибним ножем і ви­делкою.
Рибу, приготовану з кістками і наріза­ну порційними шматками або цілком, їсти треба особливо обережно, аби не поперх­нутися кісточкою. Для кісток подають пи­ріжкову тарілку.
Відварену або смажену рибу, пригото­вану з кістками і нарізану на шматки, Їсти рекомендується так: спочатку треба з'їсти перший шматок від голови, відокремивши від скелету верхню частину філе, потім від­окремити хребет і кісточки, відкласти їх убік, і з'їсти другу частину філе.
Потім, переставивши ніж лівіше, видел­кою поцупити з ребер шматка м'якоть і з'їс­ти, не забуваючи про гарнір. Якщо разом з м'якоттю зніметься 1 —2 ребрових кісточ­ки, їх виделкою і ножем потрібно поклас­ти на протилежний край тарілки; з'ївши реброву м'якоть риби, слід повернути шма­ток риби, але не тарілку, спинкою до себе і почати їсти м'якоть спинки, знімаючи м'я­коть за допомогою ножа і виделки з хребтової кісті.
З'ївши м'якоть спинки, потрібно пере­вернути шматок риби на інший бік ниж­ньою частиною вгору і їсти її, так само знімаючи м’якоть з кісточок
Рибу, подану цілою тушкою, їдять так са­мо, як нарізану порційними шматками.
Після закінчення трапези на вашій таріл­ці залишиться скелет і декілька дрібних кісточок риби.
Смажену рибу подають в овальному блюді, частіше з картоплею.
Відварену рибу — в дрібній тарілці разом з гарніром. Соус подають окремо.

1 коментар: