Ці страви практично завжди присутні в меню святкових обідів. Але як правильно їх їсти? Чи потрібно користуватися ножем і виделкою або допускається обходитися без них.
Правилами етикету передбачено два способи вживання птиці і дичини.
У першому випадку до столу кожному з гостей не подають чашку для споліскування пальців. Відповідно птицю при цьому їдять лише за допомогою столових ножа і виделки, акуратно відрізаючи м'якоть з кісточок, не прагнучи повністю очистити кісті.
У другому випадку праворуч від кожного гостя за столом ставлять серветку і полоскальницю з теплою водою, яку бажано підкислити скибочкою лимона. Тоді відрізають з кісточок те, що відрізається, і їдять за допомогою ножа і виделки, а кісточку з невеликою кількістю м'яса, що залишилася, допускається узяти великим і вказівним пальцями правої руки і акуратно з'їсти м'ясо. Після цього пальці треба сполоснути в полоскальниці і витерти серветкою.
Курча-табака — це ціле курча або його половина, розпластане, відбите сапою і смажене під вагою з обох боків.
Подають його в натуральному вигляді на дрібній столовій тарілці.
Окремо в соуснику, який поставлено на пиріжкову тарілку, з чайною ложкою, зліва від сусіда, подають часниковий соус.
Праворуч ставлять салатник з гарніром: свіжими або маринованими огірками і помідорами, патисонами, шинкованим ріпчастим або зеленим луком. Не забувають про ложку для перекладання.
їсти курчат-табака рекомендується в наступному порядку:
Лівою рукою ви берете за ручку соусник, а правою набираєте ложкою соус і поливаєте ним курча.
Поставивши соусник і ложку на місце, лівою рукою берете салатник з гарніром і перекладаєте частину гарніру на край своєї тарілки. В процесі вживання їжі гарнір і соус можна додавати.
Після цього за допомогою столового ножа і виделки потрібно відрізувати від курча крильце або ніжку і, помалу відрізаючи м'якоть, з'їсти її за допомогою виделки і ножа.
Не забувайте про гарнір. Якщо в якості гарніру подані мариновані огірки, то від огірка кожного разу необхідно відрізувати маленький шматочок, а не розрізати його всього відразу.
Після того, як м'якоть курча з крильця і ніжки з'їдено, а кісточки за допомогою ножа і виделки перекладені на край тарілки, приступайте до частини філе — грудки, послідовно відрізуючи від неї маленькі шматочки.
Як бачите, курчат-табака ідять за допомогою ножа і виделки, а не руками.
Дичину треба їсти за допомогою виделки і ножа. Після того, як буде з'їдено основне м'ясо, кісточку можна узяти руками і доїсти те, що залишилося.
Дозвіл їсти дичину і всяку іншу птицю «неозброєними» руками не правило, а допустиме полегшення для тих, хто ще не опанував правильний спосіб користування столовим приладдям.
Немає коментарів:
Дописати коментар