вівторок, 12 червня 2012 р.

Страви з птиці і дичини

Ці страви практично завжди присутні в меню святкових обідів. Але як правиль­но їх їсти? Чи потрібно користуватися ножем і виделкою або допускається обхо­дитися без них.
Правилами етикету передбачено два спо­соби вживання птиці і дичини.
У першому випадку до столу кожному з гостей не подають чашку для споліску­вання пальців. Відповідно птицю при цьо­му їдять лише за допомогою столових ножа і виделки, акуратно відрізаючи м'якоть з кісточок, не прагнучи повністю очисти­ти кісті.


У другому випадку праворуч від кож­ного гостя за столом ставлять серветку і полоскальницю з теплою водою, яку бажано підкислити скибочкою лимона. Тоді відрі­зають з кісточок те, що відрізається, і їдять за допомогою ножа і виделки, а кісточку з невеликою кількістю м'яса, що залишила­ся, допускається узяти великим і вказівним пальцями правої руки і акуратно з'їсти м'ясо. Після цього пальці треба сполосну­ти в полоскальниці і витерти серветкою.
Курча-табака — це ціле курча або його половина, розпластане, відбите сапою і сма­жене під вагою з обох боків.
Подають його в натуральному вигляді на дрібній столовій тарілці.
Окремо в соуснику, який поставлено на пиріжкову тарілку, з чайною ложкою, злі­ва від сусіда, подають часниковий соус.
Праворуч ставлять салатник з гарніром: свіжими або маринованими огірками і по­мідорами, патисонами, шинкованим ріп­частим або зеленим луком. Не забувають про ложку для перекладання.
їсти курчат-табака рекомендується в на­ступному порядку:
Лівою рукою ви берете за ручку соус­ник, а правою набираєте ложкою соус і поливаєте ним курча.
Поставивши соусник і ложку на місце, лівою рукою берете салатник з гарніром і перекладаєте частину гарніру на край своєї тарілки. В процесі вживання їжі гар­нір і соус можна додавати.
Після цього за допомогою столового но­жа і виделки потрібно відрізувати від кур­ча крильце або ніжку і, помалу відрізаю­чи м'якоть, з'їсти її за допомогою виделки і ножа.
Не забувайте про гарнір. Якщо в якості гарніру подані мариновані огірки, то від огірка кожного разу необхідно відрізувати маленький шматочок, а не розрізати його всього відразу.
Після того, як м'якоть курча з крильця і ніжки з'їдено, а кісточки за допомогою но­жа і виделки перекладені на край тарілки, приступайте до частини філе — грудки, по­слідовно відрізуючи від неї маленькі шма­точки.
Як бачите, курчат-табака ідять за допомо­гою ножа і виделки, а не руками.
Дичину треба їсти за допомогою ви­делки і ножа. Після того, як буде з'їдено основне м'ясо, кісточку можна узяти ру­ками і доїсти те, що залишилося.
Дозвіл їсти дичину і всяку іншу птицю «неозброєними» руками не правило, а до­пустиме полегшення для тих, хто ще не опанував правильний спосіб користуван­ня столовим приладдям.

Немає коментарів:

Дописати коментар