Торти, тістечка, печиво...
Подають
торт до столу в пласких вазах і на блюдах, заздалегідь ріжуть їх на шматки,
які перекладають на свою тарілочку кондитерською лопаткою.
Трикутний шматочок
кладуть на тарілочку і починають його їсти, просуваючись від загостреного
кінця до широкої частини.
Виключення складає лише
весільний шедевр, який за традицією першими спробують молодята.
Тістечка
також подають у вазах або на блюдах і перекладають кожному в тарілку
кондитерською лопаткою або щипцями.
Бісквітні
торти і тістечка, як правило, їдять чайною ложкою, і лише деякі сорти бісквітних
тістечок беруть двома пальцями
лівої руки і обережно
відкушують невеликі шматочки.
Пісочні,
а також листкові торти і тістечка їдять за допомогою ножа і виделки, обережно
відрізуючи від них невеликі шматочки і підносячи до рота виделкою.
Тверді
мигдалеві тістечка їдять, тримаючи їх двома пальцями лівої руки і обережно
відкушуючи невеликими шматочками.
Печиво
і сухі тістечка всі беруть руками. Якщо пригощання велике, його не беруть
цілком, краще акуратно відламати невеликий шматочок і покласти його в рот. А
ось вафлі під час вживання не кришать.
Тістечка
«еклер» і «бунте» (невеликі тістечка із заварним кремом усередині) можна їсти
так само, як і мигдальні, а також за допомогою ножа і виделки.
Еклери — творіння
легкі, тому їсти їх руками треба дуже акуратно, аби крем випадково не крапнув
на вечірнє плаття.
Пампушки,
посипані цукровою пудрою, рогалики і пиріжки з різними начинками кладуть до
своєї тарілочки, потім беруть в праву руку і помалу відкушують. Можна
користуватися десертною виделочкою, але взагалі вона не потрібна.
За
етикетом, «ромову бабу», пригощання з чудовою цукровою помадкою і солодкими
родзинками усередині, не треба різати на шматки і Їсти за допомогою виделки і
ножа. Від неї акуратно відламують невеликий шматочок, який кладуть до рота.
Якщо «бабу» все одно розрізали, смачний трикутник кладуть на тарілку і їдять за
допомогою десертної ложечки. Так само поводяться з кексами і рулетами.
Цукерки, цукор
Кусковий
цукор беруть пальцями, прагнучи не доторкатися до інших шматочків, або
цукровими щипцями.
Шоколадні
або інші цукерки без обгортки пропонують гостям з коробки або ж укладені за
допомогою щипців у вазу.
Цукерки
беруть пальцями, кладуть на свою тарілку і тільки потім розгортають.
Липкі
цукерки їдять невеликими вилочками або нанизують на шпаги.
Компоти,
киселі, желе, креми
Подають
компота, киселі, желе, креми в креманках (вазах),
які ставлять на пиріжкову тарілку. їдять їх десертною або чайною ложкою.
Здавалося б, все просто. Проте і тут є свої особливості, про які не можна не
згадати.
Компот
з вишні або черешні з кісточками їдять з креманки або ваз, захоплюючи
ложкою разом з рідиною
ягоди. Кісточку від вишні (черешні) непомітно випльовують на кінчик ложки і
перекладають на підставну (пиріжкову) тарілку.
Не можна допивати напій
з креманки, немов з чашки. Це, звичайно, зручно, але суперечить правилам
етикету.
Коли
весь компот буде з'їдено, ложку кладуть на підставну тарілку. Залишати її в
креманці — поганий тон.
Морозиво
Як
правило, на пиріжкову тарілку ставлять креманку або вазу з кульками морозива
(пломбіру), на верхній кульці два печива, збоку на тарілку кладуть чайну або
десертну ложку.
Печиво слід узяти двома
пальцями лівої руки і їсти разом з морозивом. Якщо ви не хочете печива, то
можна перекласти його на пиріжкову тарілку.
Морозиво відламують
ложкою від кульки, розминають, аби воно трохи розтануло, і, узявши на кінчик
ложки, відправляють до рота. Ложка всякий раз повинна залишатися майже чистою.
У міру того як морозиво помалу танутиме, дозу можна збільшувати.
В
жодному разі не припускається брати на ложку великий шматок морозива і обсмоктувати
його, поки воно, нарешті, не розтане — в пристойному товаристві вашої поведінки
не зрозуміють. Слід брати на ложку рівно стільки морозива, скільки можна
відразу узяти в рот.
Немає коментарів:
Дописати коментар