вівторок, 12 червня 2012 р.

Дисерти

Торти, тістечка, печиво...
Подають торт до столу в пласких вазах і на блюдах, заздалегідь ріжуть їх на шмат­ки, які перекладають на свою тарілочку кондитерською лопаткою.
Трикутний шматочок кладуть на тарілоч­ку і починають його їсти, просуваючись від загостреного кінця до широкої частини.
Виключення складає лише весільний ше­девр, який за традицією першими спробують молодята.
Тістечка також подають у вазах або на блюдах і перекладають кожному в тарілку кондитерською лопаткою або щипцями.
Бісквітні торти і тістечка, як правило, їдять чайною ложкою, і лише деякі сорти бісквітних тістечок беруть двома пальцями
лівої руки і обережно відкушують невеликі шматочки.
Пісочні, а також листкові торти і тістеч­ка їдять за допомогою ножа і виделки, обережно відрізуючи від них невеликі шма­точки і підносячи до рота виделкою.
Тверді мигдалеві тістечка їдять, трима­ючи їх двома пальцями лівої руки і обереж­но відкушуючи невеликими шматочками.
Печиво і сухі тістечка всі беруть рука­ми. Якщо пригощання велике, його не бе­руть цілком, краще акуратно відламати невеликий шматочок і покласти його в рот. А ось вафлі під час вживання не кришать.
Тістечка «еклер» і «бунте» (невеликі тіс­течка із заварним кремом усередині) мож­на їсти так само, як і мигдальні, а також за допомогою ножа і виделки.
Еклери — творіння легкі, тому їсти їх руками треба дуже акуратно, аби крем випадково не крапнув на вечірнє плаття.
Пампушки, посипані цукровою пуд­рою, рогалики і пиріжки з різними начин­ками кладуть до своєї тарілочки, потім бе­руть в праву руку і помалу відкушують. Можна користуватися десертною виделоч­кою, але взагалі вона не потрібна.
За етикетом, «ромову бабу», приго­щання з чудовою цукровою помадкою і со­лодкими родзинками усередині, не треба різати на шматки і Їсти за допомогою ви­делки і ножа. Від неї акуратно відламують невеликий шматочок, який кладуть до рота. Якщо «бабу» все одно розрізали, смачний трикутник кладуть на тарілку і їдять за до­помогою десертної ложечки. Так само по­водяться з кексами і рулетами.
Цукерки, цукор
Кусковий цукор беруть пальцями, праг­нучи не доторкатися до інших шматочків, або цукровими щипцями.
Шоколадні або інші цукерки без об­гортки пропонують гостям з коробки або ж укладені за допомогою щипців у вазу.
Цукерки беруть пальцями, кладуть на свою тарілку і тільки потім розгортають.
Липкі цукерки їдять невеликими ви­лочками або нанизують на шпаги.
Компоти, киселі, желе, креми
Подають компота, киселі, желе, креми в креманках (вазах), які ставлять на пиріжкову тарілку. їдять їх десертною або чайною ложкою. Здавалося б, все просто. Проте і тут є свої особливості, про які не можна не згадати.
Компот з вишні або черешні з кісточ­ками їдять з креманки або ваз, захоплюючи
ложкою разом з рідиною ягоди. Кісточку від вишні (черешні) непомітно випльовують на кінчик ложки і перекладають на підставну (пиріжкову) тарілку.
Не можна допивати напій з креманки, немов з чашки. Це, звичайно, зручно, але суперечить правилам етикету.
Коли весь компот буде з'їдено, ложку кладуть на підставну тарілку. Залишати її в креманці — поганий тон.
Морозиво
Як правило, на пиріжкову тарілку став­лять креманку або вазу з кульками моро­зива (пломбіру), на верхній кульці два пе­чива, збоку на тарілку кладуть чайну або десертну ложку.
Печиво слід узяти двома пальцями лівої руки і їсти разом з морозивом. Якщо ви не хочете печива, то можна перекласти його на пиріжкову тарілку.
Морозиво відламують ложкою від куль­ки, розминають, аби воно трохи розтануло, і, узявши на кінчик ложки, відправляють до рота. Ложка всякий раз повинна залиша­тися майже чистою. У міру того як моро­зиво помалу танутиме, дозу можна збіль­шувати.
В жодному разі не припускається бра­ти на ложку великий шматок морозива і обсмоктувати його, поки воно, нарешті, не розтане — в пристойному товаристві вашої поведінки не зрозуміють. Слід бра­ти на ложку рівно стільки морозива, скіль­ки можна відразу узяти в рот.

Немає коментарів:

Дописати коментар