вівторок, 12 червня 2012 р.

Як правильно їсти М'ясо

Всі м'ясні страви, приготовані зі свини­ни, яловичини, баранини, а також з птиці і дичини, за способами їх вживання мож­на розділити на наступні групи:
м'ясні страви — відварене, смажене або тушковане м'ясо, нарізане порційними шматками по 100—200 г кожен (наприк­лад, біфштекс, свинячі відбивні котлети), з різними гарнірами;
м'ясні соусні страви — м'ясо, нарізане невеликими шматочками і гашене в соусі (гуляш, азу, бефстроганов), таке, що пода­ється з різними гарнірами;
м'ясні страви з рубаного м'яса (котлети, битки, шницелі і т. і.), що подаються з гар­нірами;
страви з птиці і дичини (смажена або відварена курка, котлета по-київськи).
М’ясні страви
Нарізані великі порційні шматки, по­литі соусом, з гарніром подають на підігрі­тій дрібній столовій тарілці. Цю страву по­чинають їсти з м'яса, відрізуючи від нього невеликі шматочки.
Подані великим шматком їдять за до­помогою виделки, яку тримають в лівій ру­ці, і ножа, — в правій.
Від цілого шматка, який лежить на таріл­ці, ножем, притримуючи шматок видел­кою, відрізують невеликі шматки і за допо­могою виделки кладуть їх до рота.
За допомогою ножа на цей відрізаний і наколотий або підхоплений на виделку
шматок треба покласти гарнір. Розрізати все м'ясо на шматки не рекомендується.
М'ясні фондю — шматочки м'яса на довгій виделці, занурювані в кипляче мас­ло, їдять таким чином: м'ясо витягують і дають йому остигнути на тарілці. їдять за допомогою звичайної виделки.
Потім на спеціальну виделку насаджу­ють новий шматок, і вся процедура пов­торюється.
Шашлик, якщо він є закускою, їдять прямо з шампура.
Поданий як основна страва шашлик бе­реться виделкою і викладається на таріл­ку, починаючи з самих нижніх шматочків, їдять його виделкою і ножем.
М'ясні соусні страви подають на дріб­них столових тарілках, і їдять їх столови­ми ножем і виделкою.
Дрібні шматочки м'яса і гарніру, які не­можливо наколоти виделкою, захоплюють на виделку за допомогою ножа.
Тим, хто любить їсти м'ясо з гірчицею, потрібно покласти бажану кількість гірчи­ці спеціальною ложечкою на тарілку.
Потім, наколовши виделкою шматочок відрізаного м'яса, на кінчик ножа слід узя­ти трохи гірчиці і покласти її на м'ясо.
Не варто:
відразу ж розрізати весь шматок м'яса на маленькі шматочки, оскільки воно швид­ко остигне і стане менш смачним;
умочувати відрізаний шматочок м'яса в гірчицю;
спочатку з'їсти м'ясо, а потім гарнір або навпаки.
М'ясні соусні страви
Подають їх на дрібних столових таріл­ках і їдять за допомогою столових ножа і виделки.
Дрібні шматочки м'яса і гарніру, які важко наколоти виделкою, беруть за допо­могою ножа і кладуть на виделку.
Що робити з соусом? Слід лівою ру­кою відламати маленький шматочок хлі­ба і, поклавши його в тарілку, за допомогою ножа і виделки просочити соусом, а потім виделкою покласти до рота. Причому со­ус треба їсти таким чином разом з гарні­ром і м'ясом.
Якщо соусна страва, наприклад, рагу, приготована з кісточками, то кожен шма­ток за допомогою ножа і виделки спочатку звільняють від кісточки, відрізаючи м'якоть ножем, або, притримуючи його за кісточ­ку, м'якоть знімають виделкою.
Потім кісточку беруть за допомогою но­жа на виделку і кладуть на край тарілки, а м'якоть їдять, як і звичайний шматочок м'яса, за допомогою ножа і виделки.
Не рекомендується:
кришити в тарілку відразу декілька шматочків хліба;
змішувати хліб з соусом, а потім Їсти;
соус, коли гарнір і м'ясо вже з'їли.
Рубані м'ясні страви
Битки, котлети, шніцелі, тефтелі, біф­штекси — їдять зазвичай за допомогою ви­делки, тримаючи його в правій руці, ніж не потрібний. Так само їдять однією видел­кою без ножа локшину, макарони, мізки,
омлети, пудинги, овочі, рулети, битки з ри­би і овочів.
Виключенням є «котлети по-київськи». Готують її з тонко відбитого курячого філе з кісточкою. На котлету з правого боку зазвичай одягають папільйотку. Не мож­на тримати котлету за папільйотку і відку­шувати від неї. Це не лише негарно, але і небезпечно, оскільки кісточка з папільйот­кою під тягарем котлети може відламатися, а котлета впасти на підлогу.
Ще однією особливістю цієї страви є те, що усередині котлети знаходиться масло, а сама котлета покрита досить твердою скориночкою з панірувальних сухарів. Аби масло не бризнуло вам в обличчя або на одяг, потрібно акуратно проткнути скори­ночку котлети виделкою, а ножем, у пра­вій руці, відрізати невеликий шматочок.
Сосиски і сардельки треба їсти, як шма­ток м'яса. Брати сосиски в руку можна лише в окремих випадках. Сосиски в цело­фановій упаковці подають на стіл очище­ними, в натуральній оболонці очищають на тарілці: після того, як шматочок відрі­зано, виделкою притримують край обо­лонки, а ножем знімають з неї м'ясо.
Пельмені їдять виделкою. Як правило, їх кладуть в рот цілком, аби не витікав сік.

Немає коментарів:

Дописати коментар