Всі м'ясні страви,
приготовані зі свинини, яловичини, баранини, а також з птиці і дичини, за
способами їх вживання можна розділити на наступні групи:
м'ясні
страви — відварене, смажене або тушковане м'ясо, нарізане порційними шматками
по 100—200 г кожен (наприклад, біфштекс, свинячі відбивні котлети), з різними
гарнірами;
м'ясні
страви з рубаного м'яса (котлети, битки, шницелі і т. і.), що подаються з гарнірами;
страви
з птиці і дичини (смажена або відварена курка, котлета по-київськи).
М’ясні страви
Нарізані
великі порційні шматки, политі соусом, з гарніром подають на підігрітій
дрібній столовій тарілці. Цю страву починають їсти з м'яса, відрізуючи від
нього невеликі шматочки.
Подані
великим шматком їдять за допомогою виделки, яку тримають в лівій руці, і
ножа, — в правій.
Від цілого шматка, який
лежить на тарілці, ножем, притримуючи шматок виделкою, відрізують невеликі
шматки і за допомогою виделки кладуть їх до рота.
За допомогою ножа на
цей відрізаний і наколотий або підхоплений на виделку
шматок треба покласти
гарнір. Розрізати все м'ясо на шматки не рекомендується.
М'ясні
фондю — шматочки м'яса на довгій виделці, занурювані в кипляче масло, їдять
таким чином: м'ясо витягують і дають йому остигнути на тарілці. їдять за допомогою
звичайної виделки.
Потім на спеціальну
виделку насаджують новий шматок, і вся процедура повторюється.
Шашлик,
якщо він є закускою, їдять прямо з шампура.
Поданий як основна
страва шашлик береться виделкою і викладається на тарілку, починаючи з самих
нижніх шматочків, їдять його виделкою і ножем.
М'ясні
соусні страви подають на дрібних столових тарілках, і їдять їх столовими
ножем і виделкою.
Дрібні шматочки м'яса і
гарніру, які неможливо наколоти виделкою, захоплюють на виделку за допомогою
ножа.
Тим,
хто любить їсти м'ясо з гірчицею, потрібно покласти бажану кількість гірчиці
спеціальною ложечкою на тарілку.
Потім, наколовши
виделкою шматочок відрізаного м'яса, на кінчик ножа слід узяти трохи гірчиці і
покласти її на м'ясо.
Не
варто:
відразу
ж розрізати весь шматок м'яса на маленькі шматочки, оскільки воно швидко
остигне і стане менш смачним;
умочувати
відрізаний шматочок м'яса в гірчицю;
спочатку
з'їсти м'ясо, а потім гарнір або навпаки.
М'ясні соусні страви
Подають їх на дрібних столових тарілках і їдять за допомогою столових
ножа і виделки.
Дрібні шматочки м'яса і гарніру, які важко наколоти виделкою, беруть за
допомогою ножа і кладуть на виделку.
Що
робити з соусом? Слід лівою рукою відламати маленький шматочок хліба і, поклавши
його в тарілку, за допомогою ножа і виделки просочити соусом, а потім виделкою
покласти до рота. Причому соус треба їсти таким чином разом з гарніром і
м'ясом.
Якщо
соусна страва, наприклад, рагу, приготована з кісточками, то кожен шматок за
допомогою ножа і виделки спочатку звільняють від кісточки, відрізаючи м'якоть
ножем, або, притримуючи його за кісточку, м'якоть знімають виделкою.
Потім кісточку беруть
за допомогою ножа на виделку і кладуть на край тарілки, а м'якоть їдять, як і
звичайний шматочок м'яса, за допомогою ножа і виделки.
Не
рекомендується:
кришити
в тарілку відразу декілька шматочків хліба;
змішувати
хліб з соусом, а потім Їсти;
соус, коли гарнір і
м'ясо вже з'їли.
Рубані м'ясні страви
Битки,
котлети, шніцелі, тефтелі, біфштекси — їдять зазвичай за допомогою виделки,
тримаючи його в правій руці, ніж не потрібний. Так само їдять однією виделкою
без ножа локшину, макарони, мізки,
омлети, пудинги, овочі,
рулети, битки з риби і овочів.
Виключенням
є «котлети по-київськи». Готують її з тонко відбитого курячого філе з
кісточкою. На котлету з правого боку зазвичай одягають папільйотку. Не можна
тримати котлету за папільйотку і відкушувати від неї. Це не лише негарно, але
і небезпечно, оскільки кісточка з папільйоткою під тягарем котлети може
відламатися, а котлета впасти на підлогу.
Ще однією особливістю
цієї страви є те, що усередині котлети знаходиться масло, а сама котлета
покрита досить твердою скориночкою з панірувальних сухарів. Аби масло не
бризнуло вам в обличчя або на одяг, потрібно акуратно проткнути скориночку
котлети виделкою, а ножем, у правій руці, відрізати невеликий шматочок.
Сосиски
і сардельки треба їсти, як шматок м'яса. Брати сосиски в руку можна лише в
окремих випадках. Сосиски в целофановій упаковці подають на стіл очищеними, в
натуральній оболонці очищають на тарілці: після того, як шматочок відрізано,
виделкою притримують край оболонки, а ножем знімають з неї м'ясо.
Пельмені
їдять виделкою. Як правило, їх кладуть в рот цілком, аби не витікав сік.
Немає коментарів:
Дописати коментар